8. Denk om je voeding

Je weet het eigenlijk wel: je voeding kan waarschijnlijk wel een beetje beter. Voeding heeft meer invloed op je energiepeil dan de meesten van ons realiseren. Vooral de inname van suikers kunnen je energie kosten. Iedereen kent de bekende suikerdip wel. Maar ook een verkeerde balans van vitamines en mineralen heeft invloed op hoe je je voelt. Een van de problemen met voeding vandaag de dag is dat er zoveel informatie op het internet is te vinden, dat iedereen zich specialist waant. Óf juist door de bomen het bos niet meer ziet.

Wat kun je dan het beste doen? Een groot deel van onze moderne ‘voeding’ is eigenlijk geen voeding, maar vulling. Denk aan koekjes, snoepgoed en andere ongezonde tussendoortjes. Maar ook warme ‘gerechten’ houden ernstig te wensen over. Want zelfs de moderne keuken is helemaal afgestemd op de moderne snelle maatschappij en dat betekent dat ook koken en eten tegenwoordig kennelijk snel moet. Kijk in de winkel maar eens op de verpakking van een willekeurig pastagerecht. Grote kans dat je een term als “Klaar in 10 minuten!” tegenkomt.

Maar wat moet je dan eten? Hoe moet je dan nog begrijpen wat goed voor je is, en wat juist niet? Ik zeg altijd dat ons gezonde boerenverstand ons een eind kan brengen. Zorg er in ieder geval voor dat je een beetje versregelmatig en gevarieerd eet. Daar kom je al een heel eind mee. En dan hoef je niet eens verstand te hebben van koolhydraten, eiwitten en vetten. Of calorieën te tellen. Investeer gewoon wat tijd in het bereiden van je voedsel in plaats van zelfs dat zo snel mogelijk te doen. Het is uiteindelijk de brandstof waar je lichaam en geest het van moet hebben.

Tipje: koken is natuurlijk een perfecte kandidaat om een dagelijks vast ontspanningsmomentje van te maken. Laat het idee dat koken vervelend is en tijd kost simpelweg los en plan het in in je dag. Je zult zien dat het leuker is dan je dacht, het ontspannend werkt en je een zelfvoldaan gevoel geeft!

2018-01-05T13:10:42+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.