9. Zet ‘em uit

Ja, hij moet eraan geloven. Want zeg eens eerlijk: hoeveel uren per dag heb jij die mobiel eigenlijk in je hand? En staat ie ’s nachts ook uit, of heb je hem zelfs dan aan staan? Veel mensen zullen hier moeten toegeven dat ze vaker op hun mobieltje kijken dan goed voor ze is – en dat eigenlijk zelf ook wel te weten. Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe snel deze ongezonde gewoonte erin is geslopen. En toegegeven: ik doe het zelf ook wel eens te vaak. Op de een of andere manier heeft dat stomme apparaatje een onmisbare rol in ons leven weten te bemachtigen. En hij kost vele malen meer energie dan we ons realiseren.

Waarom is ons mobieltje een van de dikste energiezuigers die we in ons leven hebben? Omdat het ons een gevoel van verplichting geeft. Er staan ik-weet-niet-hoeveel appjes op die stuk voor stuk je om de zoveel tijd laten weten dat ze weer wat te melden hebben. En we staan in contact met vrienden en familie via whatsapp, messenger en wat dies meer zij. En onze email komt er bovendien op binnen. Bij veel mensen zelfs hun zakelijke mail. Dus als dat ding piept, moet je van goede huize komen om hem niet eventjes op te pakken en te kijken wat de melding is. En het natuurlijk even snel te lezen. En daarna te reageren.

De oplossing is makkelijker dan je denkt: zet alle push-meldingen simpelweg uit. En weg is dat gepiep. Je zult versteld staan van de rust die je daardoor krijgt. Kies ervoor om op gezette tijden (of simpelweg zo nu en dan, maar wees dan gedisciplineerd) even op je telefoon te kijken om te zien of er ook dingen zijn die écht je aandacht verdienen. En durf eens een melding niet te openen, maar even te laten voor wat hij is. Verreweg de meeste zaken kun je later ook echt wel lezen. Want laten we eerlijk zijn: als iemand je écht heel hard nodig heeft, dan bellen ze je wel. En je overleeft het écht wel als je geen push-meldingen meer van Facebook krijgt, maar hier op een specifiek moment even snel doorheen bladert.

En nog een tipje: ‘app’ eens wat minder. Het is niet alleen buitengewoon ongezellig om steeds met je neus in dat scherm te zitten, het heeft nog een voordeel als je het wat minder zou doen. Zo heb je namelijk je vrienden nog eens wat te vertellen. Wanneer je bij ze langs gaat. Op de fiets of wandelend natuurlijk.

2018-01-05T13:10:42+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.