1. Het maakt je hoofd leeg

Als je net begint met hardlopen en je moet het jezelf nog eigen maken lukt dit misschien nog niet zo goed, maar wanneer je het wat vaker doet vind je steeds beter je ritme. Maar als je eenmaal zover bent en je niet constant druk hoeft te maken om dingen als je hartslag, techniek en ademhaling, dan kan hardlopen een heerlijk ontspannen bezigheid zijn – therapeutisch bijna. Zeker als je alleen op pad bent, je lekker in je ritme zit en de wind lekker door je haren waait kun je heerlijk tot rust komen. Als je een drukke dag hebt gehad kan een stukje hardlopen precies zijn wat je nodig hebt om je hoofd even lekker leeg te lopen. Tijdens het hardlopen loop je je hoofd letterlijk leeg, en kom je tot rust.

2. Goed voor je gezondheid

Het lijkt natuurlijk vrij logisch dat sporten goed voor je is, en dat geldt ook voor hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat zelf een klein beetje hardlopen het risico op hartkwalen al kan verlagen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je bloeddruk en cholesterol. Maar niet alleen je hart, bloeddruk en cholesterol hebben baat bij hardlopen, ook je hersenen. Door te bewegen, groeit je hippocampus, het gedeelte van de hersenen wat onder andere wordt gebruikt voor het opslaan van herinneringen, waardoor je geheugen dus beter wordt. En het schijnt ook nog eens de symptomen van dementie en Alzheimer tegen te gaan. Uit een ander onderzoek blijkt dat hardlopen, zelfs als dat maar 5 of 10 minuten per dag op een rustig tempo is, bijdraagt aan een langer leven. En het helpt je ook nog eens beter te slapen!

3.  Je valt ervan af

Hardlopen is een perfecte manier om calorieën te verbranden. Zeker als je het lekker rustig aan doet en in de hartslagzone loopt die we in de volksmond de ‘vetverbrandingszone’ noemen, verbrandt je vooral vetten. Zelfs als je niet heel erg ver loopt, verbrand je al gauw een paar honderd calorieën. Tijdens een gemiddeld loopje verbrand je zo rond de 500 kCal, en intensievere loop kan je zomaar 800 kCal of zelfs nog meer verbrande calorieën opleveren. Hardlopen is dus een geweldige manier om af te vallen en een fantastische sport om te combineren met een gezond voedingsschema. Wil je bereken hoeveel calorieën je ongeveer verbrand bij welke afstand? Kijk hier even.

4. Je huid wordt er mooier van

Inderdaad, je krijgt er ook nog eens een mooiere huid van. Hardlopen stimuleert de aanmaak van collageen en maakt de huid strakker. Daarnaast gaan tijdens het hardlopen je poriën lekker open staan en zorgt een betere doorbloeding voor een betere afvoer van afvalstoffen. En natuurlijk is het altijd goed om een lekkere gratis dosis vitamine D van de zon mee te pakken! En wat te denken van die heerlijke blosjes op de wangen?

2016-11-05T17:02:19+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.