5. Anti-stress

Hardlopen is het perfecte natuurlijke anti-stressmiddel voor je. Tijdens het lopen worden er allemaal lekkere stofjes zoals endorfine aangemaakt waardoor je je goed gaat voelen, je bloeddruk daalt en er een boel andere goede dingen gebeuren. Hierdoor voel je je na een loopje goed, optimistisch en energiek. Hardlopen kan een wereld van verschil maken voor mensen die herstellende zijn van bijvoorbeeld een burn-out. Maar ook als je nog niet zover bent kan hardlopen een heel goed tegenwicht bieden voor alledaagse stress en daardoor preventief werken.

6. Het maakt de oermens in je wakker

Er is iets ontzettend simpels en ‘basics’ aan hardlopen. Wat het precies is kan ik niet zeggen, maar het maakt ergens een oergevoel in je los, zeker als je zo nu en dan eens lekker van de verharde weg af gaat en een route door het bos, de blubber of ergens anders in de natuur kiest. Sommige studies lijken aan te tonen dat hardlopen letterlijk in onze genen ligt vastgelegd. Miljoenen jaren geleden was lange stukken hardlopen om een prooi te pakken te krijgen, of een lange afstand snel te overbruggen zelfs een dagelijks onderdeel van ons leven. Misschien dat het daarom ergens ook zo natuurlijk voelt.

7. Het versterkt je botten

Hardlopen zorgt ervoor dat je botten minder snel verharden, en proces wat na je 30e begint en ervoor zorgt dat je skelet in sterkte afneemt. Door het te ‘belasten’ met bijvoorbeeld hardlopen stimuleer je je botten om sterker te worden. Daarnaast schijnt het ook nog eens het risico op Osteoporose te verminderen.

8. Het is een uitlaatklep

We zitten allemaal wel eens wat minder lekker in ons vel. Wanneer we ons eventjes niet zo goed voelen is er weinig lekkerder dan er even lekker uit te gaan. Even al je frustraties en zorgen eruit lopen. Met hardlopen kun je helemaal los gaan. Trek even een lekkere sprint recht tegen de wind in, of rag even lekker dwars door dat blubberveld heen. Er kan soms weinig bevredigender zijn dan dat. En als je thuis komt, voel je je weer als herboren!

2016-11-05T17:02:19+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.