Zeg eens eerlijk: ben jij gelukkig? Écht gelukkig? En waarom dan? Kun je omschrijven waarom jij gelukkig bent, of juist niet? Als je daar echt bij nadenkt, blijkt dit eigenlijk een hele lastige vraag te zijn. Want wat is geluk eigenlijk precies? Wanneer kun je zeggen dat je gelukkig bent? Is geluk simpelweg een gevoel, of is het te omschrijven of sterker nog, te kwantificeren? Wat is de definitie van geluk?

 

De definitie van geluk

Mo Gawdat, Chief Business Officer bij Google, stelde zichzelf diezelfde vraag. Daarom is hij de afgelopen tien jaar bezig geweest met het ontwerpen van een wiskundige formule om geluk te omschrijven. Toen hij compleet onverwacht zijn zoon verloor, besloot hij zijn geluksformule om te zetten in een definitie en aan de wereld te verkondigen.

“Geluk is gelijk aan of groter dan het verschil tussen de manier waarop je de gebeurtenissen in je leven ervaart, en je verwachting van hoe het leven zou moeten gaan.”

Dit is volgens Mo Gawdat de definitie van geluk gebaseerd op zijn formule. Knap gevonden van meneer Gawdat, vind ik. Op een meer alledaagse manier geïnterpreteerd, denk ik dat je ook zou kunnen zeggen dat de definitie van geluk het vermogen is om het leven, met al zijn ups en downs, te accepteren voor wat het is, en de mogelijkheid te vinden overal het positieve van te zien.

 

Keus

Of zoals Mo in de video zegt over het welbekende glas water: het glas is en blijft voor de helft gevuld met water. De moderne maatschappij leert ons om altijd kritisch te zijn en de nadruk te leggen op het negatieve. En dus het glas als half leeg te zien. Maar de manier waarop je ernaar kijkt – dus of jij het half vol of half leeg vindt – maakt niet uit, het glas blijft voor de helft gevuld.

Of je het glas dus half vol of half leeg vindt, is daarom een keus. De manier waarop jij naar het leven kijkt – en dus de mate waarin jij je gelukkig voelt – is daarom dus ook een keus. En zeg eens eerlijk: de momenten waarop je je vaak het ongelukkigst voelt, zijn vaak de momenten waarop je vooral denkt aan de dingen die juist niet in je voordeel werken. En dus: zou je je gedachten vullen met dingen die wel in je voordeel werken, dan zou je je veel gelukkiger voelen.

 

Ben jij gelukkig?

Met dat in het achterhoofd wordt het een stuk gemakkelijker om te omschrijven wat geluk voor je is. Geluk wordt dan een keuze en niet zozeer meer een vraag waarvan het antwoord afhankelijk is van externe factoren die je zogenaamd niet in de hand hebt. Jij besluit waar je de nadruk op legt; de negatieve zaken, of juist de positieve zaken. En zelfs al lijkt het leven soms nog zo zwaar, er zijn altijd – altijd! – dingen te vinden die wél positief zijn. Dus welke keuze maak jij? Is jouw glas half leeg, of half vol?

Bekijk de video hieronder.

2017-04-23T16:22:53+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.