Veruit de meesten van ons zijn de gehele dag door verbonden. Verbonden met Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Google+ en andere social media. We lezen de krant op de telefoon, bekijken het weer, de laatste voetbaluitslagen en als zijn altijd op de hoogte van de nieuwste hypes en trends. Internetverbindingen zijn tegenwoordig zo algemeen beschikbaar dat we ze als een normaal onderdeel van het leven zijn gaan zien. We zijn nog nooit zo verbonden met de wereld om ons heen geweest als nu. Maar hoe is het gesteld met onze connectie met elkaar? Hoe is jouw verbinding?

Slechte verbinding

Ik krijg wel eens de vraag of ik die ene post ook heb gezien op Facebook, of dat ene nieuwtje heb gehoord. En vaak moet ik dan toegeven dat ik geen idee hebben waar men het over heeft. Het komt regelmatig voor dat ik niet helemaal up to date ben. Ik post zeker wel eens wat op mijn Facebookpagina en Instagram account, maar dat zijn vooral dingen waar ik écht iets mee heb zoals hardlopen, leuke momentjes op m’n werk of andere dingen die me echt interesseren of me inspireren. Dingen die ik écht de moeite waard vindt om met anderen te delen dus. Noem het maar ouderwets.

 

“Waar zou jij het meest moeite mee hebben: een dag zonder je telefoon, of een dag zonder je vrienden?…”

Minderwaarde

Maar eerlijk gezegd besteed ik niet heel veel tijd aan het ‘doorscrollen van m’n tijdlijn’ of het ‘checken van de laatste updates’, op een paar verveelde momenten op het toilet na misschien. Ik heb namelijk gemerkt dat ik er weinig wijzer van wordt. Veruit het meeste wat ik voorbij zie komen op social media zijn niet het soort zaken die enorm veel toevoegen aan m’n leven, zeg maar. Dit is volgens mij ook een van de gevaren van social media; kijken omdat we bang zijn ‘iets te missen’. Als dat ding piept, dan moeten we kijken wat er is. En als ie niet piept trouwens ook. De meesten van ons zouden zich op z’n zachtst gezegd niet prettig voelen als ze een dag zonder hun telefoon zouden moeten.

Mooie plaatjes

Daarnaast kan ik mij slecht vinden in de ‘kijk eens hoe geweldig mijn leven is!!!’-mentaliteit die er schijnt te heersen. Als je de updates van sommige mensen moet geloven, leven ze een droomleven. De parmantig getuite lipjes, zorgvuldig geregisseerde selfies van een ontbloot bovenlijf met maximaal geflexte spieren en hashtags zoals #happylife#betterme, #selfie en #fitchick vliegen je om de oren. Alsof iedereen zijn leven perfect op orde heeft en zich altijd zó gelukkig voelt. Terwijl het tegendeel waar is: het is niet voor niks dat het is aangetoond dat social media mensen juist heel erg ONgelukkig maakt. Vooral Facebook heeft er een handje van. Want als iedereen zó gelukkig is, dan verbleekt ons eigen simpele leventje daar toch wel een beetje bij. Laat dat eens goed indalen.

Altijd ingelicht

In de tussentijd lijken we soms allemaal de waarheid in pacht te hebben. Want we hebben immers op Facebook al gelezen hoe het zit. Het is soms echt bedroevend hoe mensen in een soort van milde vorm van massa-hysterie meegaan in een neerwaartse negatieve spiraal van reacties op een bepaalde topic. We hebben tegenwoordig allemaal een mening, en van achter de veilige privacy van ons beeldscherm zijn we ook niet meer bang om deze mening onomwonden op het net te gooien. Zonder veel oog te hebben voor de gevoelens van anderen, zo lijkt het soms. Terwijl een beetje serieuze diepgang daarbij vaak ver te zoeken is. Want hoeveel weten we nou echt van datgene waar we het over hebben? Hoe ingelicht zijn we eigenlijk écht?…

Hoe is jouw verbinding?

Complimenten als je tot zover door mijn social media-rant hebt doorgelezen! Wellicht mag ik je dan ook de vraag stellen hoe verbonden jij eigenlijk bent? En dan niet met social media, maar met de mensen om je heen. Hoe goed ken jij je vrienden? Hoeveel tijd besteed je aan ze, échte quality-time bedoel ik? En kijk eens naar jouw eigen leven. Is dat écht zo glorieus als het social media misschien wel lijkt? Ben jij real? En als laatste: waar zou jij het meest moeite mee hebben: een dag zonder je telefoon, of een dag zonder je vrienden?…

Oh ja: nou wel even mijn facebookpagina liken he! En volg je mij al op Instagram? Wel even doen he! En vergeet je niet dit berichtje even te delen met de knoppen hieronder! 😉
2017-02-03T10:41:31+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.