Voor wie zijn of haar hart er een beetje in legt, kan sport bijzondere dingen doen. Je hebt vast wel eens eerder gehoord dat sport een bepaalde band tussen mensen teweeg brengt. Als inmiddels enthousiast sporter kan ik dat volledig beamen. Inmiddels denk ik er ook achter te zijn waarom dit zo is. Want of je nou een man of vrouw bent, 16 of 61 jaar oud, geboren bent in Nederland of Syrië, een erg goede baan hebt of op een houtje moet bijten, een prachtig atletisch lichaam hebt of 30 kilo te zwaar bent, in je vrije tijd in dure merkkleding loopt of liever geen kwartje teveel aan kleding uitgeeft, het maakt niet uit. In sport is iedereen gelijk.

Maatschappelijke verschillen

In het dagelijks leven laten we de manier waarop we elkaar behandelen (vaak onbewust) afhangen van oppervlakkige zaken zoals hoe iemand eruit ziet, wat voor kleding hij of zij draagt, tot wat voor ‘sociale kringen’ iemand behoort, of in wat voor auto iemand rijdt. En ook al houden we onszelf graag voor dat we het maken van dit soort onderscheid anno 2015/2016 wel zijn ontgroeid en vinden we allemaal vooral dat iemand anders zich hieraan schuldig maakt in plaats van wijzelf, we weten allemaal dat de meesten van ons dit in meer of mindere mate doen. Dit is simpelweg (en helaas!) nog steeds een gevolg van de maatschappij waarin we leven. Kennelijk zit er bij de meesten van ons diep in het onderbewustzijn nog steeds een regeltje vastgetimmerd dat we anders tegen iemand aan moeten kijken die in een BMW rijdt dan iemand met een goedkopere auto en we een andere mening moeten hebben van iemand met een andere huidskleur dan onszelf.

Back to basics

Tijdens het sporten zijn al deze triviale zaken simpelweg niet zichtbaar en spelen een minimale, of helemaal geen rol. Iedereen loopt namelijk rond in z’n weinig verhullende sportoutfit waarin vetrolletjes vrij lastig zijn te verbergen, of er nou een duur merkje op staat of niet. Iedereen is overgeleverd aan de genade van de trainer en zijn eigen doorzettingsvermogen. Iedereen die een beetje zijn best doet zal worden geconfronteerd met zijn eigen grenzen, en zal dit moeten doen ten overstaan van de anderen. Zo zorgt sport ervoor dat alle onbelangrijke zaken worden weggestript en alleen datgene overblijft wat er toe doet: de mens. Sport brengt je terug naar de basis.

“Maatschappelijke verschillen zijn natuurlijk ver te zoeken als iedereen met zijn neus op de klinkers ligt of tot zijn oren onder de bagger en blauwe plekken zit.”

De neus op de klinkers

Dit verschijnsel zie je zeer waarschijnlijk bij elke denkbare sport waarin meerdere mensen tegelijkertijd meedoen. Sterker nog: zelfs als je helemaal in je uppie aan het hardlopen bent, maakt het geen donder uit wat voor salaris je hebt of waar je vandaan komt. Alles wat er toe doet is jij en je prestatie. Maar zeker bij intensieve groepssporten zoals bootcamp en survival is dit erg duidelijk te merken. Het zal waarschijnlijk komen omdat bij dit soort sporten iedere deelnemer zeker weet dat hij of  zij – ongeacht het niveau – zijn grenzen zal tegenkomen. Bovendien zijn maatschappelijke verschillen natuurlijk ver te zoeken als iedereen met zijn neus op de klinkers ligt of tot zijn oren onder de bagger en blauwe plekken zit. Sport neemt maatschappelijke barrières weg en zorgt er denk ik voor dat we weer even bescheiden worden.

Sport verbindt

Daarnaast heeft sport een enorme potentie om mensen op een unieke manier bij elkaar te brengen. Mensen die elkaar anders misschien nooit hadden aangesproken, zijn nu ineens samen grenzen aan het verleggen, hebben het samen moeilijk en delen in de strijd tegen hun eigen persoonlijke grenzen. Mensen hun grenzen worden onmiskenbaar zichtbaar, en zwakke punten komen onherroepelijk in beeld. Dit zorgt ervoor dat men de ander ziet voor wat hij of zij is, als een kwetsbaar mens met beperkingen en tekortkomingen. Dit creëert een soort inherente bescheidenheid in ons en zorgt ervoor dat we ineens veel meer begrip en respect voor de andere sporters in de groep hebben dan we normaal voor iemand zouden hebben. Op deze manier creëert sport een unieke band tussen mensen.

In sport is iedereen gelijk

Op Tweede Kerstdag organiseerde Stichting Doneer je Deken een landelijke Christmas Bootcamp. De bedoeling van deze bootcamp was om vluchtelingen en inwoners bij elkaar te brengen. Bovendien zou het deelnamegeld van €10 naar het goede doel gaan. De bootcamp werd georganiseerd door mijn toenmalige sportschool en ook niet-leden mochten meedoen. Natuurlijk vond ik dit een goed idee en was ik erbij. Omdat er in onze regio nog geen vluchtelingen worden gehuisvest, waren deze dan ook niet aanwezig bij de bootcamp. Maar wat wel opviel, was dat zo’n beetje de helft van de groep bestond uit mensen die niet lid waren van de sportschool. En ook al hadden deze mensen nog nooit meegedaan met de bootcamp, was het fantastisch om te zien hoe deze mensen door het ‘vaste’ groepje werden opgevangen en meededen met de rest. Wat mij betreft een schitterend real-life voorbeeld van hoe sport grenzen en beperkingen die wij in ons dagelijks leven aanhouden, doorbreekt. In sport is iedereen gelijk.

2016-11-05T17:05:12+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.