Acute spierpijn

Letterlijk genomen – als in ‘pijn in de spieren’ – zijn er 2 soorten spierpijn. De eerste is wat we voelen als we een spier zwaar aan het trainen zijn en noemen we in de volksmond ‘verzuring’. Als een spier zo hard moet werken dat het meer zuurstof nodig heeft dan wat het lichaam op dat moment kan leveren, hoopt lactaat (een product van de energie-omzetting in de spier) zich op in de spier.

Uiteindelijk zorgt dit lactaatzuur ervoor dat we een branderig gevoel ervaren en minder goed in staat zijn de verzuurde spier te gebruiken. Dit gevoel is na enkele minuten (afhankelijk van de belasting en de conditie), maar maximaal na 30-60 minuten volledig verdwenen uit de spieren. Vooral mensen die nog relatief weinig ervaring met sport hebben noemen deze soort pijn vaak spierpijn.

DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness)

DOMS, een term waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. En toch is dit de vorm van spierpijn die we allemaal wel kennen van de dag na die heftige workout. Vertaald uit het Engels staat het voor ‘Verlate spierpijn’. Deze soort spierpijn ontstaat vaak de dag na de training, en soms zelfs nog een dag later. Dit is ook het soort spierpijn wat in de volksmond meestal ook wordt bedoeld wanneer we het erover hebben. Meestal is deze spierpijn na een dag of twee-drie weer verdwenen, maar kan in sommige gevallen wel tot een week aanhouden.

DOMS wordt vooral veroorzaakt door excentrische spiercontracties (het aanspannen van de spier terwijl deze langer wordt, zoals bijvoorbeeld de landing nadat je ergens vanaf springt). Het ontstaat omdat er in de spier kleine scheurtjes – microfracturen genaamd – ontstaan, die op hele kleine schaal gaan ontsteken. Als je voor het eerst sinds lange tijd weer beginnen met sporten, of wanneer je je training ingrijpend verandert, zul je deze vorm van spierpijn het meest ervaren. Verlate ‘DOMS’ spierpijn kan je soms behoorlijk invalide maken. We kennen allemaal wel de grapjes over ‘de dag na leg day’. Maar het is echt zo: als het erg is, kom je bijna niet meer uit je stoel!

2016-12-07T16:22:30+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.