Wat kun je doen om spierpijn te verlichten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op spierpijn te verlagen, de mate van spierpijn te verkleinen of ervoor te zorgen dat de spierpijn een beetje sneller over gaat. Heb je vaak en veel last van spierpijn? Probeer dan eens rekening te houden met de volgende dingen:

 • Neem je warming up serieus
  Tijdens de warming-up gaan er allemaal kleine bloedvaatjes in je spieren open staan, die normaal gesproken niet worden gebruikt. Dit dient er onder andere voor om je spieren te voorzien van voldoende bloed om de training uit te kunnen voeren. Verwaarloos je dit, dan kunnen de spieren niet worden voorzien van voldoende zuurstof (wat voor aangevoerd door het bloed), en zul je sneller verzuren. Bovendien loop je het risico dat je je spieren overbelast, omdat ze niet zo sterk zijn als je bent gewend. Neem de tijd voor je warming-up: 5 tot 10 minuten.
 • En ook je cooling-down!
  Yup, de cooling down is net zo belangrijk! Door een cooling-down te doen geef je het lichaam de gelegenheid om afvalstoffen af te voeren die tijdens de training zijn aangemaakt. Dit gebeurt efficiënter als al die kleine bloedvaatjes in je spieren waar we het net over hadden, nog open staan – direct na je training dus! Sla je de cooling down over, dan blijven deze afvalstoffen langer in je spieren zitten, met een grotere kans op spierpijn en stijve spieren. Ook de cooling-down moet minstens 5 minuten duren.
 • Pak genoeg (nacht)rust
  Je lichaam wordt sterker tijdens je rust, niet tijdens je training. Krijgt het niet genoeg rust, dan kan het niet voldoende – of niet snel genoeg – herstellen. Dit geldt vooral voor je nachtrust. ’s  Nachts gaat je lichaam in de ‘onderhouds-modus’ en groeien je spieren het meest. Zorg er daarom voor dat je 8 uren slaap per nacht pakt.
 • Denk om je voeding
  Je lichaam heeft bepaalde stoffen nodig om optimaal te herstellen van een training. Zo zijn eiwitten de bouwstenen van je spieren. Hier heeft je lijf na een training dus extra behoefte aan. Zorg er daarom voor dat je binnen 2 uren na je training extra eiwitten neemt (bijvoorbeeld in de vorm van een eiwit shake), en ook voor de nachtrust. Combineer dit met koolhydraten om de tekorten die tijdens je training zijn ontstaan, aan te vullen. Drink daarbij voldoende water om ervoor te zorgen dat afvalstoffen snel worden afgevoerd en je lichaam voldoende gehydrateerd is.
 • Actief herstel
  Op de dagen dat je niet traint, kan het heel nuttig voor je lijf zijn om lichte cardio te doen. Zorg er echter voor dat dit niet intensief is. Door de iets verhoogde hartslag en bloedcirculatie tijdens de cardio zorg je ervoor dat het lichaam achtergebleven afvalstoffen snel afvoert uit de pijnlijke spieren. Bovendien hou je zo je lichaam soepel. De hele dag op de bank zitten als je spierpijn hebt zorgt alleen maar voor veel stijfheid. Ga dus een extra lang blok om met de hond, ga een rustig stukje fietsen of, als je een hardloper bent, doe een herstelloopje.
 • Neem een pijnstiller
  Ik ben zelf absoluut geen voorstander van pilletjes in welke vorm dan ook (behalve misschien als er vitamines en dergelijke in zitten). Maar in extreme gevallen kan het helpen om een ontstekingsremmer te nemen. Spierpijn is, zoals hierboven uitgelegd, in feite niks meer dan allemaal kleine ontstekingen op microscopisch niveau. Als je dus echt niet meer op je benen kunt staan, dan kun je de pijn dus iets verzachten met een pijnstiller. Ga hier echter ZEER verstandig mee om! Een pil moet nooit de eerste oplossing zijn. Het is altijd beter om een eindje te gaan wandelen en gewoon een dagje (of twee) op de tanden te bijten!
2016-12-07T16:22:30+00:00

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.