Hey, wie ben jij? Nee, niet hoe je heet. Wie bén jij eigenlijk? Welke eigenschappen maken jou jou? Welke dingen vind jij belangrijk? Wat vindt jij interessant? Wat voor principes houd je erop na? Op momenten waarop je het echt lastig hebt, wanneer niks anders er meer tegen doet, waar sta jij dan voor? Wat blijft er over als niks er meer toe doet? Wie ben jij in een witte onderbroek?

Vette bak

Als je tegenwoordig een beetje mee wilt doen heb je thuis op z’n minst een dikke Smart TV staan. Draag je kleren van dat ene specifieke merk. En kleed je je kinderen ook met kleertjes van bepaalde merkjes. En natuurlijk heb je een gloednieuwe iPhone of Samsung Galaxy S-zoveel. Een beetje modale ouder heeft een goedbetaalde baan en rijdt natuurlijk ook in een mooie leasebak. Een nieuwe Golf is wel het minste, maar als je een beetje mee wilt doen rij je een Superb, Passat of A4. En natuurlijk geldt al het bovenstaande net niet voor jou, maar kijk eens om je heen?

Witte onderbroek

Wat zou er met jou gebeuren als al die dingen zomaar ineens weg zouden vallen? Of wanneer je in een situatie komt waarin al deze zaken je niet kunnen helpen, zoals het dealen met een ernstige ziekte. En om het even heel absurd te maken: wat als je samen met nog een aantal mensen op een rijtje zou staan in niks anders dan een generieke witte onderbroek? Hoe belachelijk ook, stel je dat serieus eens voor. Heb jij zonder al je mooie bezittingen genoeg over om jouw persoonlijkheid te definiëren? Wat maakt jou dan anders dan de rest? Wat maakt jou jou? Wie bén jij?…

Wie ben jij?

Beetje rare gedachte natuurlijk. Maar ik hoop dat mijn punt duidelijk is: Het zijn niet de materialistische zaken in je leven die je uiteindelijk maken tot wie je bent. Het zijn jouw principes, je overtuigingen, je persoonlijke normen en waarden die jou maken tot wie je bent. De mens in jou – niet de spullen om je heen. Stel jezelf serieus eens de vraag: “Wie is [je naam hier]”? Omschrijf jezelf eens aan jezelf.

Mens

Het is deze innerlijke mens die tegen menselijke problemen aan loopt. Die zich ondanks al zijn bezittingen eigenlijk helemaal niet zo happy voelt. Of die onder die dure kleding eigenlijk helemaal niet het fitte lichaam heeft wat hij graag zou willen. Die ondanks die mooie baan, waar iedereen zo’n hoge pet van op heeft, stiekem eigenlijk bijna tegen een burnout aan zit omdat hij er helemaal niet gelukkig is.

Gelukkig of niet

Deze innerlijke mens is datgene wat jouw definieert. Het is alles wat overblijft als al het oppervlakkige wegvalt. De kern die bepaalt wie jij bent, waar je staat in het leven. En uiteindelijk: of je gelukkig bent of niet. Het is daarom ook deze innerlijke mens die je moet confronteren wanneer er werk aan de winkel is. Wanneer je niet gelukkig bent omdat je al zo lang te zwaar bent. Of geen energie meer hebt en misschien wel tegen een burnout aan loopt.

Definiëren

Je innerlijke mens opzoeken is niet makkelijk. Het betekent dat je je buiten je comfortzone moet gaan begeven en niet bang moet zijn om jezelf tegen te komen. Je moet durven. Maar als je durft, dan gebeuren er mooie dingen in je leven – dat kan ik je verzekeren. Want als je je ware ik op durft te zoeken, dan kun je zie je écht bent, zie je waar er werk aan de winkel is en je aan de slag kunt gaan om deze persoon te verbeteren. Zodat je de eigenschappen ontwikkelt om die dingen waar te maken die je graag zou willen zien. En gelukkig kunt zijn. Jezelf kunt zijn.

Jezelf echt definiëren doe je niet door je te omringen met allemaal mooie spullen. Maar door te kijken wie jij bent als het er echt op aan komt.

2018-07-15T18:26:35+00:00

One Comment

  1. Willem Noordstra 17 juli 2018 at 12:25 - Reply

    Hé Jan-Albert, wat een goed stuk! Fijn om te weten dat je zo in het leven staat. En dat je dat wilt overdragen aan anderen! Ben erg trots op jou!
    Groetnis, dyn heit.

Laat weten wat je hiervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.